Justitie wilde bekentenis moordenaar Nienke achterhouden

IRM . . Juristen . . EU Grondwet <==> SDN . . Klokkenluider . . Jeugdzorg . . Burhoven

De herdenking van de moord op Theo van Gogh heeft voor de SDN speciale betekenis (klik)



Huizen, 1 november 2005

  Justitie wilde bekentenis moordenaar Nienke achterhouden  
  Uitzenddatum Netwerk: Ma. 31 oktober 2005, 20.30u  
  Verslaggeving: Bas Haan  
   
  Reageer: Reactie aan de makers  
 
 
In de Schiedammer Parkmoord heeft justitie de bekentenis van de werkelijke dader, Wik H., uit het strafdossier proberen te houden. Dat blijkt uit een schriftelijke verklaring van mr. C. Jongsma, de voormalig advocaat van Wik H., die Netwerk maandag naar buiten brengt.
 
 
 
'Rechtsgang frustreren'
Rechtspsycholoog Peter van Koppen zegt in Netwerk: 'Als het verhaal van deze advocaat klopt, dan is dat natuurlijk bewust een rechtvaardige rechtsgang frustreren.' De ten onrechte veroordeelde Kees B. moest na de eerste bekentenis van Wik H. nog ruim vier maanden in de gevangenis wachten op zijn vrijlating.
 
 
 
Officier van justitie
Vijf dagen nadat Wik op 6 augustus 2004 spontaan een uitvoerige bekentenis aflegt in de Schiedammer Parkmoord, belt officier van justitie mr. Stuyt met de toenmalig advocaat van Wik H., mr. Jongsma. Jongsma verklaart nu dat de officier hem over de bekentenis van Wik H. meedeelde:
 
 
  '1. Ik geloof hem niet.
 2. Ik ga met die bekennende verklaring niks doen.
 3. Ik voeg die bekennende verklaring niet in het strafdossier.
 4. Wil je hier met de pers niet over praten.'
 
 
 
Doelbewust
Peter Van Koppen zegt hierover: 'De officier belt dus doelbewust de advocaat op met een plan. Niet zomaar per ongeluk, niet zomaar een foutje. Nee ze zegt: mijn doel is de werkelijke dader hoogst waarschijnlijk vrij te laten gaan, en de onschuldig veroordeelde in de gevangenis te laten zitten. Dat wilde ze kennelijk.'
 
 
 
Buiten strafdossier laten
De verklaring van Jongsma past binnen de opeenvolgende data uit het strafdossier tegen Wik H. Op 6 augustus bekent hij voor het eerst, waarbij hij onder meer verklaart dat Nienke tijdens de moord zijn hand heeft opengekrabd. Op 9 augustus stelt de politie een alibi-onderzoek in waaruit blijkt dat Wik H. de dader kan zijn. Maar pas op 23 augustus doet het OM het verzoek aan het NFI om het DNA van Wik H. te vergelijken met het DNA onder de nagel van Nienke. In die tussentijd pleegt de officier haar telefoontje waarin ze aankondigt niets met de bekentenis te doen en hem buiten het strafdossier te laten. (Zie ook de tijdlijn onderaan deze pagina).
 
 
 
Moord bekend
Op 31 augustus verlengt de rechtbank het voorarrest van Wik H. op basis van twee andere misdrijven, zonder dat de rechtbank op de hoogte is gebracht van zijn bekentenis in de Schiedammer Parkmoord. En op 7 september verwerpt de Hoge Raad het verzoek van de onschuldige Kees B. om zijn zaak te heropenen, omdat er geen nieuw belangrijk feit, een novum, aangedragen is. De Hoge Raad is dan niet op de hoogte gesteld van de bekentenis die de echte dader al ruim een maand eerder heeft afgelegd. Op 17 september lekt via De Telegraaf uit dat een ander dan Kees B. de moord op Nienke bekend heeft. Het OM verklaart later die dag dat het onmiddellijk met de bekentenis van Wik H. aan het werk is gegaan.
 
'Heel fout'
Peter van Koppen in Netwerk: 'De rechtbank die Wik H. veroordeeld heeft, die heeft mede overwogen en mede daarom zijn straf zwaarder gemaakt, dat ie zo lang zijn mond heeft gehouden. Dat vindt de rechter dus heel, heel fout. En ik neem aan dat de rechter dus dit gedrag van mevrouw Stuyt, waar ze in feite zegt: we houden de bekentenis van Wik H. geheim, dat de rechter dat ook heel, heel fout zal vinden.'
 
 
Reactie OM
Op de beschuldiging van dat de officier van justitie de bekentenis heeft proberen achter te houden reageert het OM Rotterdam met: 'Wij kunnen die beschuldiging niet plaatsen en dus klopt die niet.'